piątek, 21 stycznia 2011

Tort na zimno

Tort na zimno

Bardzo efektowny, w smaku lepszy od lodów - ten kolorowy tort to prawdziwe delicje! Naprawdę polecam, sam nie raz już byłem nim zachwycony.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 75 g cukru
  • 75 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa i Dekoracja:

  • 100 g mrożonych malin
  • 10 płatów białej żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 150 g syropu karmelowego lub jasnego miodu
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 800 ml śmietany
  • kakao
  • olej słonecznikowy i cukier puder do formy
  • podłużne biszkopciki

KROK 1:


Piekarnik rozgrzać do 180 C. Spód tortownicy o średnicy 26cm posmarować masłem.


Jeśli tort ma być ozdobiony bitą śmietaną przed krokiem 11 ubić trochę śmietany, włożyć do szprycy. Biszkopciki (ok. 17 sztuk) przekroić na pół. Po kroku 11 tort oprószyć kakao (palcami)


RADA: Aby tort miał kształt kopułki, najlepiej przygotowywać go w okrągłej, szklanej lub plastikowej salaterce > U góry miska powinna mieć średnice 26 cm


KROK 2:


Biszkopt: jaja ubić z 2 łyżeczkami gorącej wody i cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na masę, całość delikatnie wymieszać


KROK 3:


Ciasto wlać do tortownicy z natłuszczonym dnem, piec w piekarniku około 15 min. Wyjąć z pieca, wystudzić. Zdjąć obręcz formy, biszkopt przełożyć z blaszki na kartkę kuchenną.

KROK 4:

Maliny rozmrozić następnie zmiksować na gładką masę. Płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii naciąć wzdłuż ostrym nożem, wyskrobać z niej rdzeń.

KROK 5:

Syrop karmelowy lub miód podgrzać z rdzeniem wanilii, stale mieszając. Dodać odciśnięte płaty żelatyny, rozpuścić. Garnek zdjąć z ognia, syrop (lub miód ) wystudzić.

KROK 6:

Tuż przed zastygnięciem do syropu karmelowego dodać ser, wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serowo-karmelową.krem podzielić na 3 porcje.

KROK 7:

Na jedną porcję kremu przesiać jedną łyżkę kakao, wymieszać. Drugą porcję kremu delikatnie wymieszać z musem malinowym. Trzecią porcja zostaje biała, bez żądnych dodatków.

KROK 8:

Miskę (średnica u góry 26 cm) posmarować olejem słonecznikowym, następnie posypać cukrem pudrem. Do miski włożyć biały krem, jego powierzchnię wygładzić.

KROK 9:

Na biały krem delikatnie wyłożyć małymi porcjami malinowy krem, potem ostrożnie wygładzić szpatułką. Następnie ostrożnie wyłożyć krem kakaowy.

KROK 10:

Krem kakaowy wygładzić. Kremy wstawić do lodówki na około 60 min. Wyjąć, ostrożnie położyć na nich biszkopt, lekko docisnąć. Tort wstawić do lodówki jeszcze na ok. 8 godzin

KROK 11:
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na paterę (deskę), odwracając misę do góry dnem, zdjąć miskę.

Wokół tortu ustawić połówki biszkopcików. Ciasto można udekorować bitą śmietaną.

--
Stopka

Po przepis na Tort na zimno ze zdjeciami krok po kroku zapraszam na moją stronę:

http://kuchnia-swiata.blogspot.com/

Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz