piątek, 21 stycznia 2011

Szybki i tani obiad

Szybki i tani obiad

Tym razem coś dla tych, którzy cenę i szybkość przygotowania posiłku cenią bardziej, niż jego wykwintność. Znajdziesz tu przepisy na szybki i tani obiad, coś w sam raz dla zapracowanego singla albo studenta bez grosza przy duszy. Jednak jeśli szybki i tani obiad, którego potrzebujesz, to posiłek dla głodnej czteroosobowej rodziny – przeczytaj raczej inne moje artykuły.

Bez zbędnych wstępów - szybki i tani obiad numer jeden: penne z serem i szpinakiem



Czego potrzebujesz?



- makaron penne (to te większe rurki), około 100g (1/4 opakowania) na osobę

- paczka mrożonego szpinaku, mniej więcej 1/3 paczki na osobę

- ser żółty, 50g na osobę

- oliwa lub olej, przyprawy do smaku



Przepis:



To chyba najsmaczniejszy z "szybkich i tanich" przepisów na obiad, jaki znam. Co więcej, przygotowanie go jest również banalne.



1) Wstawiasz wodę na makaron. W tym samym czasie rozgrzewasz niedużą ilość oleju na patelni.



2) Gdy olej się rozgrzeje, wrzucasz na niego zamrożony szpinak.



3) Rozdrabniasz szpinak i pilnujesz, żeby rozmroził się w całości. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucasz do niej penne.



4) Trzesz ser żółty - możesz zetrzeć go nawet na dość duże kawałki. Ważne, żeby nie były zbyt grube. Tani obiad tanim obiadem, ale nie chcemy, zakleić się serem "na amen".



5) Gdy penne jest gotowy, odlewasz go, po czym gorący makaron wrzucasz na patelnię do szpinaku.



6) Całość posypujesz serem, i ewentualnie przyprawami do smaku.



7) Mieszasz obiad przez chwilę czekając, aż roztopi się ser.



8) Wrzucasz na talerz i zajadasz!



Powyższe danie, choć zapewne niezbyt wykwintne, to z pewnością dobry pomysł na szybki i tani obiad. Składniki na jedną osobę kosztują poniżej 5 złotych, a czas przygotowania to około 12-15 minut (zależnie od tego, jak mocna zmrożony był szpinak).



Ciąg dalszy - szybki i tani obiad numer dwa: ryż z papryką i błękitnym serem



Czego potrzebujesz?

- ryż, jedna paczka (100g) na osobę

- kolorowa papryka, mniej więcej jedna nieduża na osobę

- błękitny ser pleśniowy (np. "lazur"), 1 / 2 opakowania sera na osobę



Ten konkretny szybki i tani obiad to "zubożona" wersja dość popularnej, ale też stosunkowo drogiej potrawy - ryżu z warzywami i serem gorgonzola. Nasz przepis jest jednak szybszy i, co ważniejsze, znacznie tańszy.



1) Zagotuj wodę, posól ją, dodaj do niej kostkę rosołową, a następnie wrzuć do niej ryż.



2) Pokrój paprykę w drobną kostkę.



3) Pokrusz ser w drobne kawałki. Ważne! Nie możesz dopuścić do sytuacji, w której pozostaną jakiekolwiek duże grudy, więc bądź dokładny



4) Gdy ryż jest gotowy, odlej go, a następnie wymieszaj w misce z papryką.



5) Dodaj pokruszony ser, wymieszaj wszystko razem i poczekaj, aż cały ser się stopi.



6) Wrzuć na talerz i pałaszuj!



Koszty i czas przygotowania – zbliżone do pierwszego przepisu (generalnie wąskim gardłem jest czas przygotowania "wypełniacza"). Choć taki obiad wygląda na pierwszy rzut oka nie tyle na szybki i tani, co na ubogi, to w rzeczywistości jest niezwykle smaczny. Błękitny ser nadaje mu charakterystycznego ostrawego posmaku, papryka przyjemnie chrupie w zębach, a ryż "na kostce rosołowej" to już nie tylko wypełniacz, ale też pełnoprawny uczestnik tej "uczty smaku".



Na koniec jakieś mięso - szybka i tania parówka



Jak łatwo zauważyć, dwie powyższe propozycje były ściśle wegetariańskie. Powód tego jest prosty: szybki i tani obiad to zwykle danie bezmięsne. Mięsa są drogie i często wymagają sporej ilości przygotowań, co wydłuża czas przygotowania posiłku i negatywnie odbija się na stanie naszego portfela.



Na szczęście mamy parówki. Jakie by one nie były, przynajmniej są tanie.



Czego potrzebujesz?

- parówki, 1 lub 2 na osobę

- kilka plasterków sera

- paczka frytek, około 150g na osobę

- przyprawy do smaku

- ogórek konserwowy lub inna "zielenina"



1) Rozgrzej piekarnik do ok. 220 stopni. (To najdłuższy etap przygotowań, na szczęście można w tym czasie robić coś innego)



2) natnij parówki wzdłuż i włóż do nacięcia ser żółty oraz przyprawy



3) Wrzuć na blachę frytki, a na ruszt nad nią parówki. Przypilnuj, żeby nacięcia znajdowały się u góry!



4) Po 12-15 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.



5) Wrzuć je na talerz, dodaj ogórka i wsuwaj!



Na razie to tyle. Szybki i tani obiad zrobiony na podstawie powyższych przepisów nie będzie na pewno szczytem sztuki kulinarnej, ale na pewno będzie smaczny, niewymagający godzin pracy w kuchni a co więcej – w stu procentach bezpieczny dla naszego portfela.

--
Stopka

Prosty przepis to smaczny przepis!

Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz