piątek, 21 stycznia 2011

Sernik na zimno ze słodkiego mleka

Autorem artykułu jest Grzesie777

Sernik na zimno ze słodkiego mleka

Kiedyś znalazłem przepis na pyszny sernik, który niekiedy budzi zdziwienie ponieważ przygotowuje się go nie z sera, a ze słodkiego mleka. Polecam serdecznie mój przepis.


Ma on delikatną, kremową strukturę. Zapewne jest kaloryczny, ale jeśli lubimy łasuchować, musimy liczyć się z niewielkim przyrostem obwodu bioder. Zresztą coś się nam od życia przecież należy. Zatem do dzieła! Przygotujmy: - 1 litr mleka - 4 jajka - 200g. masła - 200g. śmietany - Ok. 1 szkl. cukru pudru (można mniej) - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - 1 szkl. bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, inne owoce kandyzowane) - 1 op. biszkoptów - 1 laska wanilii Jajka wymieszać ze śmietaną. Zagotować mleko z wanilią. Wanilię wyjąć. Do wrzącego mleka wlać masę jajeczną. (Ciągle mieszać) Wszystko, przez cały czas mieszając, zagotować. Przez około 2 min. pozostawić na małym ogniu, aby białko się dobrze ścięło i oddzielił się twaróg od serwatki, która musi być przezroczysta. Odcedzić twaróg na sitku,i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i twarogiem, dodać bakalie i skórkę pomarańczową. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wstawić do lodówki. Wierzch przybrać owocami, galaretką, albo jednym i drugim. Uwaga! Im więcej owoców kandyzowanych, tym mniej cukru. Zamiast wanilii, która jest droga i nie zawsze w zasięgu, biorę zwyczajny cukier wanilinowy i też jest smaczne. Myślę, że po sprawdzeniu tego przepisu nie będę w swoim przekonaniu osamotniony
http://kuchnia-swiata.blogspot.com/

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz