piątek, 21 stycznia 2011

Kolorowa sałatka warzywna i sałatka z pomidorów z papryką

Kolorowa sałatka warzywna i sałatka z pomidorów z papryką (szybka) - sałatki i surówki, przepisy kulinarne

Prosty przepis na tradycyjną i zdrową sałatkę warzywną oraz przepis na szybką sałatkę z pomidorów z papryką... Składniki i sposób przygotowania oraz uwagi dodatkowe dotyczące kolorowej sałatki warzywnej i sałatki z pomidorów z papryką...

Oba przepisy pochodzą z Najlepsze przepisy kulinarne- teoria i praktyka.


Kolorowa sałatka warzywna

SKŁADNIKI- kolorowa sałatka warzywna

* 4 pęczki rzodkiewek

* 4 pomidory

* średnia cukinia

* 4 czerwone papryki

* kalarepa

* pół pęczka szczypiorku

* pęczek koperku

* 4 łyżki rzeżuchy

* 6 łyżki śmietany

* 2 łyżki octu

* 2 łyżki średnio ostrej musztardy

* 10 łyżek oleju

* sól

* pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA/przyrządzenia - kolorowa sałatka warzywna

Warzywa należy umyć i osuszyć.

Rzodkiewki trzeba pokroić w krążki, pomidory zaś na małe/drobne kawałki, cukinię pokroić na zapałkę, paprykę przekroić, wydrążyć i pokroić na cienkie paski. Obraną kalarepę należy zetrzeć na grubej tarce, szczypiorek i koper drobno posiekać.

Wszystko trzeba dokładnie wymieszać w np. misce.

Śmietanę, ocet i musztardę trzeba wymieszać, następnie przyprawić solą i pieprzem. Stopniowo należy dodawać olej i ubijać, do momentu kiedy sos zgęstnieje na krem.

Po tym sałatkę polewamy sosem, starannie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

 

Sałatka z pomidorów z papryką (szybka)

SKŁADNIKI- sałatka z pomidorów z papryką (szybka)

* 4 pomidory

* 2 cebule

* 2 ogórki

* 2 strąki czerwonej papryki

* szczypiorek

* sól

* pieprz

* 2 łyżeczki oleju

* sok z cytryny

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA/przyrządzenia - sałatka z pomidorów z papryką (szybka)

Warzywa należy umyć i osuszyć, cebulę obrać i pokroić w krążki. Paprykę przeciąć na pół i usunąć gniazda z nasionami, następnie pokroić w małe słupki. Ogórek trzeba pokroić w plasterki (ale bez obierania). Pomidory należy pokroić w ćwiartki.

Warzywa (całość) trzeba włożyć do miski, następnie przyprawić solą i pieprzem, skropić olejem wymieszanym z sokiem z cytryny.

Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem i wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać.

 

Na podstawie/źródła i inspiracje:

* autorzy: wikipedyści, źródło: artykuł Książka kucharska/Kolorowa sałatka warzywna w Wikibooks z dn. 14.11.2010, licencja: CC-BY-SA 3.0 Deed

* autorzy: wikipedyści, źródło: artykuł Książka kucharska/Szybka sałatka z pomidorów z papryką w Wikibooks z dn. 15.11.2010, licencja: CC-BY-SA 3.0 Deed

--
Stopka

Artykuł został napisany przez autora http://kafeteria.blox.pl - Najlepsze przepisy kulinarne- teoria i praktyka.


Inne serwisy autora: http://kuchniamamrotki.blox.pl http://ksiezniczkawkuchni.blox.pl

Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz