sobota, 22 stycznia 2011

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami to doskonały pomysł na obiad. Będzie nim zachwycona nawet teściowa. Jego przygotowanie nie sprawi ci większego problemu. Musisz tylko zacząć dość wcześnie przyżądzać kaczkę.

Kaczkę umyj i osusz, mrożoną rozmroź ( 8- 12 godzin w lodówce). Pookrawaj widoczny tłuszcz, a potem opuszkami palców dobrze wygnieć pierś - rozbijesz w ten sposób tłuszcz znajdujący się w mięśniach ( łatwiej się wtedy stopi podczas pieczenia). Skrop tuszkę wewnątrz sokiem z cytryny, natrzyj z wierzchu i od środka solą, pieprzem, połową majeranku ( obficiej od wewnątrz), zawiń w folię i wstaw na 2 - 3 godziny do lodówki, niech kruszeje. Przygotuj nadzienie na 30 minut przed wyjęciem kaczki z lodówki. Jabłka umyj, 2 - 3 obierz, pozostałe odłóż. Obrane owoce przetnij na ćwiartki, powycinaj z nich gniazda nasienne, a miąższ pokrój w poprzek na półcentymetrowej grubości plasterki. Starannie wymieszaj je z pozostałym majerankiem i napełnij tym farszem kaczkę. Następnie zaszyj otwór bawełnianą nitką. Rozgrzej piekarnik do 170- 190 st. C . Do natłuszczonej brytfanny włóż kaczkę, skrop wodą i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Co jakiś czas polewaj tuszę sosem z dna naczynia. Po wstawieniu kaczki do piekarnika wydrąż gniazda nasienne z jabłek, które odłożyłaś. Powstałe zagłębienia napełnij żurawiną, borówką albo cukrem (jedna łyżeczka na każde jabłko). Ułóż jabłka na blaszce - wstawiasz je do piekarnika na 35-40 minut przed końcem pieczenia kaczki (możesz jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usuwając środki, posłodzić, posypać majerankiem i dusić 10-15 minut w rondelku na 1- 2 łyżkach tłuszczu z kaczki). Po 30 minutach skórka kaczki zacznie się rumienić, wówczas wysuń naczynie i czubkiem noża ponacinaj ją w kilku miejscach. Przy okazji polej kaczkę wytworzonym sosem. Po 45 minutach pieczenia przekręć kaczkę, żeby równomiernie się upiekła i ładnie zrumieniała z drugiej strony. Pamiętaj żeby od czasu do czasu polewać ją sosem. Jeśli kaczka piecze się już 80 minut, wyjmij ją na chwilkę z piekarnika i natnij nożem skórkę między udami a korpusem z obu stron. Tam zgromadziło się bardzo dużo tłuszczu, który teraz będzie mógł swobodnie spływać do brytfanki, a udka kaczki szybciej się upieką. Oceń też, czy skórka jest już dostatecznie zrumieniona. Jeśli tak, przykryj brytfannę folią i znów wstaw do piekarnika. Po 20 minutach nakłuj szpikulcem lub cienkim nożem najgrubszą część udka. Wypływający sok powinien być klarowny. Jeśli jest różowy, tuszkę trzeba jeszcze dopiec (czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi). Gdy uznasz że kaczka jest upieczona, wyłącz piekarnik, ale jeszcze przez kwadrans jej nie wyjmuj. Gdy będzie jeszcze w piekarniku, soki równomiernie rozłożą się w całym mięsie. Następnie przełóż kaczkę na deskę i ostrym nożem lub nożycami do drobiu pokrój na porcje. Ułóż mięso na półmisku, a z brytfanny zlej tłuszcz. Sosem, który został na dnie, polej kaczkę. Obok mięsa poukładaj gorące jabłka.

SKŁADNIKI ;

1 kaczka świeża lub mrożona (1,5- 2 kg), 8 jabłek, 1 czubata łyżka majeranku, 3 -4 łyżki żurawiny lub borówek do mięsa, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz, sól, tłuszcz do formy.

Sałatka z tuńczyka z ryżem

Jajka ugotować i pokroić w kostkę. Ryż ugotować na sypko. Ogórki kiszone (lub konserwowe) pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z tuńczykiem. Dodać kukurydzę i czerwoną fasolę bez zalewy. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez i wymieszać.

PRODUKTY

1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 torebka ryżu
tuńczyk
4 jajka
4 ogórki kiszone lub konserwowe
sól
pieprz
majonez

Sałatka gyros

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju (sporo oleju). Pod koniec dodać przyprawę "Gyros". Wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórki również pokroić w kostkę, paprykę i kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki. Przygotować sos: majonez wymieszać z ketchupem - każdą warstwę należy posmarować cienko sosem).

Wystudzoną pierś z kurczaka ułożyć na dnie szklanego naczynia. Następnie układać warstwami:

cebulę - małą ilość sosu - ogórek - sos - kukurydza bez zalewy - sos - papryka - sos - kapusta pekińska. Wierzch sałatki posmarować sosem i przystroić według własnego uznania.

Uwaga: Każdą warstwę posypać odrobiną przyprawy "Gyros" i posmarować cienko sosem.

PRODUKTY;

przyprawa "Gyros"
1 pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy bez zalewy
1 mała cebula
2 - 3 ogórki konserwowe
1/2 kapusty pekińskiej
sos: majonez, ketchup

Sałatka z awokado i kiwi

Sos: Czosnek rozetrzeć z sokiem z cytryny i oliwą, dodać koperek i wymieszać.

Sałatę porwać na kawałki, wymieszać ze słupkami ogórka, plastrami selera, półplasterkami kiwi i kostką z awokado. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Sałatkę polać sosem.

PRODUKTY

1 główka sałaty lodowej
2 awokado
2 owoce kiwi
1 ogórek wężowy zielony
1 łodyga selera naciowego
Sos:
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
sok z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz

Sałatka lodowa z fetą

Sałatę umyć i porwać na drobne kawałki, kukurydzę i ser feta odlać, cebulę pokroić w półksiężyce, słonecznik uprażyć na patelni bez tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sos wymieszany z wodą i olejem, ponownie wymieszać sałatkę.

PRODUKTY

sałata lodowa
ser feta w koszyczku z czosnkiem i pietruszką
pół białej cebuli
puszka kukurydzy
10 dag słonecznika łuskanego
sos sałatkowy np. grecki
3 łyżki wody
3 łyżki oleju

Sałatka pieczarkowa z jajkiem

Pieczarki obrać, wrzucić do wrzątku, chwilę gotować, wystudzić, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nieściemniały. Cebulę i jajka pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki. Do sałatki można dodać 1 - 2 łyżki białego wina.

PRODUKTY

30 dag świeżych pieczarek
2 jajka ugotowane na twardo
1 średnia cebula lub mały pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
1 małe kwaśne jabłko
sok z cytryny
100 ml majonezu
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sałatka z ryżu

Ryż ugotować, ostudzić. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śliwki pokrajać w cienkie paski. Wszystko razem wymieszać, dodać olej wymieszany z musztardą, przyprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu oraz drobno posiekaną natką pietruszki, ponownie wymieszać sałatkę.

PRODUKTY

1 szklanka ryżu (2 torebki po 10 dag)
2 wędzone piersi z kurczaka
2 jabłka
kilka śliwek
sól, pieprz
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
3 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka musztardy
zielona pietruszka

Sałatka z kukuryzy

Kukurydzę odcedzić z zalewy. Paprykę, obrany ogórek, cebulę pokrajać w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodać majonez i ponownie wymieszać. Jajko posiekać i posypać sałatkę po wierzchu.

PRODUKTY

1 puszka kukurydzy
ogórek kiszony
mała cebula
2 owoce marynowanej papryki
sól, pieprz
sok z cytryny
natka pietruszki
3 łyżki majonezu
1 jajko ugotowane na twardo

Sałatka z makaronem

Makaron ugotować, odcedzić z wody i osączyć. W tym czasie paprykę i szynkę pokroić w cienkie paseczki. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.

PRODUKTY

20 dag makaronu uszka
1 mała puszka kukurydzy
3 średnie listki papryki konserwowej
10 dag szynki
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Sałatka z fasolki szparagowej

Fasolkę szparagową ugotować z dodatkiem łyżeczki cukru i kilku gałązek cząbru. Miękką odcedzić, wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z największymi otworami. Ogórek pokroić w ćwierćplasterki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić sałatkę solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Olej wymieszać z musztardą i oblać sałatkę, wymieszać. Na końcu do sałatki dodać ser żółty starty na tarce o średnich oczkach. Wierzch sałatki posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z dodatkiem pieczywa.

PRODUKTY

40 dag fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
1 mała cebula
2 kwaśne jabłka
1 kiszony ogórek
sól, cukier, pieprz, sok z cytryny do smaku
3 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka musztardy
5 dag żółtego sera
1 łyżeczka natki pietruszki

Sałatka z fetą i pomidorami

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Tak samo pokroić ser feta. Czosnek oraz obraną cebulę drobno posiekać. Por pokroić w cienkie paseczki lub kwadraciki. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę można posypać posiekaną natką pietruszki.

PRODUKTY
3 duże pomidory
27 dag sera feta tłustego
1 mała czerwona cebula
trochę pora
4 ząbki czosnku w zalewie np. chilli
sól, pieprz

Sałatka jarzynowa

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać. Następnie wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać groszek zielony bez zalewy, sól i pieprz do smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej następnego dnia, wtedy składniki "przegryzą się"

PRODUKTY;
4 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
1 duży ziemniak
1 mały seler
6 kiszonych ogórków
3 cebule
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka groszku zielonego konserwowego (bez zalewy)
sól
pieprz
1 łyżka musztardy
6 łyżek majonezu (lub według smaku)