sobota, 22 stycznia 2011

Sałatka pieczarkowa z jajkiem

Pieczarki obrać, wrzucić do wrzątku, chwilę gotować, wystudzić, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nieściemniały. Cebulę i jajka pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki. Do sałatki można dodać 1 - 2 łyżki białego wina.

PRODUKTY

30 dag świeżych pieczarek
2 jajka ugotowane na twardo
1 średnia cebula lub mały pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
1 małe kwaśne jabłko
sok z cytryny
100 ml majonezu
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz