środa, 19 stycznia 2011

>Przepisy, dzięki którym przemycisz warzywa swojemu dziecku

Przepisy, dzięki którym przemycisz warzywa swojemu dziecku

Autorem artykułu jest JustynaT



Wiele mam ma problem z dzieckiem, które nie chce jeść warzyw. Okazuje się, że często to forma podania jest problemem a nie same warzywa. Poniżej zaprezentuje dwa łatwe przepisy na przemycenie tych składników, tak by dziecko nie grymasiło i ze smakiem zjadło całą potrawę.

Jednym z przepisów dla dzieci, które mój synek uwielbia jest spaghetti bolognese. Proponuję zdrowszą wersję tego dania. Do przygotowania używamy świeżych warzyw (pomidory poza sezonem używamy z puszki- patrz na etykiety, aby były bez zbędnych polepszaczy, dodatków), mięso wieprzowe zastąpimy mięsem z indyka. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dopasowując smak do upodobań dziecka, sezonu i tego, co masz w lodówce. Ja sama - często do takiego sosu zwłaszcza w lecie dodaje marchewkę, cukinię, dynię, bakłażana a np. zamiast mięsa z indyka, możesz spróbować dodać mięso wołowe. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu a jestem pewna, że twoje dziecko z przyjemnością je zje pomimo wielu warzyw.

Zabieramy się do gotowania. Składniki, jakie będą nam potrzebne do przygotowania 4 porcji spaghetti to:  

Spaghetti bolognese dla dziecka


Nazwa


Ilość


Bazylia -listek

Cebula cukrowa


6 sztuk

1 szt.


Czosnek ząbek

Feta


2 szt.

2 łyżki


Maasdamer - ser żółty


50 g


Koncentrat pomidorowy


1 łyżka


Makaron spaghetti z pszenicy durum 100% (lub pełnoziarnisty)


200 g


Mięso mielone z indyka


150 g


Oliwa z oliwek

Oregano suszone


1 łyżeczka

1 łyżka


Papryka czerwona


0,50 szt.


Pieprz ziołowy


1 szczypta


Pomidor Pelatti bez skóry, w sezonie minimum 4 zwykłe

Rodzynki sułtanki


1 puszka

10 szt.


Seler naciowy-kawałek


1 szt.


Sól


1 szczypta


Tymianek świeży


1 szczypta

 

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy około 20 minut, aby danie było gotowe. Na początku:

Przygotowanie:

Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso mielone. Podsmaż aż mięso przestanie być różowe. W blenderze zmiksuj dokładnie pomidory, cebulę, czosnek, selera, paprykę czerwoną, rodzynki, fetę, połowę sera żółtego oraz bazylię, tymianek, oregano i pieprz. Na patelnię do usmażonego mięsa dodaj sos. Po paru minutach jak sos nieco zgęstnieje dodaj koncentrat pomidorowy ( jak sos jest za gęsty dodaj odrobinę wody). Dopraw. Wymieszaj jeszcze ciepły sos z makaronem. Posyp startym serem żółtym. Smacznego.

Zapiekana kanapeczka z pomidorami

Drugim przepisem dla dzieci, dzięki któremu łatwo uda ci się przemycić dziecku warzywa jest „zapiekana kanapeczka z pomidorami". Dzieciom, którym nie przeszkadza widok warzyw nie trzeba ich miksować, wystarczy drobno pokroić. W przepisie można użyć innego pieczywa. Aby przygotować taką kanapeczkę, potrzebne będą ci:


Nazwa


Ilość


Bazylia listek


2 szt.


Chleb kołodziej pełnoziarnisty - kromka


2 szt.


Czosnek, ząbek


1 szt.


Masło


1 łyżeczka


Oliwki zielone


5 szt.


Pomidor


1 szt.

 

Przygotowanie tej kanapeczki jest niezwykle proste a smakuje wyśmienicie.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 225 stopni. Włóż kromki do piekarnika. Delikatnie podpiecz (około 5 minut). Zagotuj odrobinę wody. Wrzątkiem polej pomidora (Zdejmij skórkę z pomidora). Do blendera wrzuć pomidora, oliwki, czosnek oraz bazylię. Zmiksuj. Upieczone kromki posmaruj masłem, następnie posmaruj sosem pomidorowym. Smacznego.

Więcej sprawdzonych przepisów na potrawy dla dzieci znajdziecie na stronie www.przepisy-dla-dzieci.pl . Życzę przyjemnych doznać kulinarnych i zapraszam do zamieszczania na mojej stronie własnych porad i przepisów.

---

Justyna Trojaczek
www.przepisy-dla-dzieci.pl


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz