Autorem artykułu jest Grzesie777
Sernik na zimno ze słodkiego mleka
Kiedyś znalazłem przepis na pyszny sernik, który niekiedy budzi zdziwienie ponieważ przygotowuje się go nie z sera, a ze słodkiego mleka. Polecam serdecznie mój przepis.
Ma on delikatną, kremową strukturę. Zapewne jest kaloryczny, ale jeśli lubimy łasuchować, musimy liczyć się z niewielkim przyrostem obwodu bioder. Zresztą coś się nam od życia przecież należy. Zatem do dzieła! Przygotujmy: - 1 litr mleka - 4 jajka - 200g. masła - 200g. śmietany - Ok. 1 szkl. cukru pudru (można mniej) - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - 1 szkl. bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, inne owoce kandyzowane) - 1 op. biszkoptów - 1 laska wanilii Jajka wymieszać ze śmietaną. Zagotować mleko z wanilią. Wanilię wyjąć. Do wrzącego mleka wlać masę jajeczną. (Ciągle mieszać) Wszystko, przez cały czas mieszając, zagotować. Przez około 2 min. pozostawić na małym ogniu, aby białko się dobrze ścięło i oddzielił się twaróg od serwatki, która musi być przezroczysta. Odcedzić twaróg na sitku,i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i twarogiem, dodać bakalie i skórkę pomarańczową. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wstawić do lodówki. Wierzch przybrać owocami, galaretką, albo jednym i drugim. Uwaga! Im więcej owoców kandyzowanych, tym mniej cukru. Zamiast wanilii, która jest droga i nie zawsze w zasięgu, biorę zwyczajny cukier wanilinowy i też jest smaczne. Myślę, że po sprawdzeniu tego przepisu nie będę w swoim przekonaniu osamotniony
http://kuchnia-swiata.blogspot.com/
---
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz